EPDM (Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer) is een synthetisch rubber dat verkregen wordt door Polymerisatie (samenvoegen van kleine koolwaterstoffen tot een lange keten) van de genoemde componenten. Door de massa te kalanderen (tussen twee of meerdere walsen te rollen) en te vulkaniseren ontstaat een rubber folie membraan met een rekbaarheid van 400%.
EPDM toepassingen
EPDM wordt meer en meer in de bouw gebruikt als waterkerende laag. Dit kan zijn voor het dak, als één laags dakbedekking maar het wordt ook steeds vaker gebruikt voor het waterdicht maken van gevels of kelders. ook is het terug te vinden in vele andere sectoren zoals auto industrie bij raamafdichtingen, transport industrie zoals transportbanden, maar ook in de groenvoorziening als bijvoorbeeld vijverfolie en zo zijn er nog veel meer toepassingen waar EPDM ingezet wordt.
Aandeel dakrubber
Vanaf begin jaren 60 wordt EPDM dakrubber gebruikt als dakbedekking, waarbij het marktaandeel nog steeds groeit. Volgens de BDA dakmeter is het huidige marktaandeel 18,2%, waarbij bitumen dakbedekking nog steeds het grootste marktaandeel bezit. EPDM dakbedekking heeft een vlucht genomen toen de NEN 6050 norm in het leven werd geroepen. Deze NEN-norm bevat een aantal voorwaarden voor het brandveilig werken aan daken. Daarnaast werd het voor de kleine zelfstandige dakdekker of loodgieter steeds moeilijker om zich te verzekeren tegen brand. Wanneer dat wel mogelijk is dan zijn de voorwaarden niet kinderachtig. De groeiende vraag naar EPDM dakfolie heeft er voor gezorgd dat de prijzen van EPDM steeds concurrerender worden. Daar komt nog eens bij dat het assortiment ook steeds uitgebreider wordt.
Dikte, breedte en lengte
De dakfolie is verkrijgbaar in verschillende dikte, breedte en lengte maten. Zo is er de 1.14 mm dikke folie (het meest toegepast) en de 1.52 mm dikke folie die wij adviseren voor daken die men gaat belasten met kiezel, groendak of gaat voorzien van een dakterras. Doordat wij verschillende breedte maten voeren – startende bij 2,29 m en oplopend naar 15.24 m – van de EPDM dakfolie en een maximale lengte van 30.48 meter aan kunnen bieden is het bijna altijd mogelijk om het dak te voorzien van een membraan uit één stuk.
EPDM Verwerken
EPDM folie is een rubberen dakbedekking (liefst uiteen geheel), die in membranen of in rollen op het dak wordt aangebracht. Er zijn meerdere manieren om de EPDM dakbedekking aan te brengen, bijvoorbeeld door middel van geheel verlijmen, mechanisch bevestigen, partiële verkleving of door het gebruik van ballast (dakgrind). Meestal wordt er gebruik gemaakt van een contactlijm en zoals de naam al zegt wordt de lijm aangebracht op het dakvlak en op de onderkant van de EPDM folie waardoor een volledige verkleving ontstaat. De details worden met behulp van flashing en primer chemisch gevulkaniseerd waardoor het direct waterdicht is.
Doordat de folie niet gebrand wordt en eenvoudig te verwerken is kan deze zeer goed door de doe-het-zelver op een dak aangebracht worden.
Voordelen EPDM
De voordelen op een rijtje:
- Tot een oppervlakte van 464 m2 naadloos uit één stuk.
- Toepasbaar op vrijwel alle type ondergrond.
- Tot 400% blijvend elastisch.
- Blijvend soepel en scheurt niet.
- UV- en Ozon bestendig.
- 10 jaar productgarantie.
- Bestand tegen extreme temperaturen.
- Onderhoudsvrij.
- Licht eigen gewicht: 1,4 kg per m2.
- Levensduur > 50 jaar.
- Brandveilige plaatsing (géén vlam), geen dure brandpolis.
- Geen sloop van het bestaande dak.
- Barst niet of droogt niet uit bevat géén chloor, weekmakers, halogenen en plasticiden
- Milieuvriendelijk, volledig recyclebaar.
- Voldoet aan de NEN 6050 norm.
Door de levensduur verwachting van minimaal 50 jaar is het een zeer geschikt product voor gebouw eigenaren. Wij verwachten dan ook dat het marktaandeel van EPDM folie de komende jaren nog verder zal blijven groeien.
EPDM Proefstukje(s)
Nog niet geheel overtuigt? Vraag dan de verschillende proefstukjes EPDM aan via onze webshop.