Plaatsen EPDM dakbedekking

Dit maal willen wij dieper ingaan op de drie meest toegepaste manieren voor het plaatsen van EPDM dakbedekking. De onderstaande beschreven technieken zijn zeer eenvoudig door de doe-het-zelver uit te voeren.

EPDM ballast aangebracht

EPDM ballast aangebracht

Losliggend geballast

Grote losliggende membranen worden vastgehouden op het dak d.m.v. gewicht

Het snelste en eenvoudigste plaatsingsysteem voor de BossCover EPDM-dakfolie is losliggend geballast. Technisch gezien is dit ook een zeer goed systeem. Aan de hand van de regio waarin het gebouw ligt, de vorm en de hoogte van het gebouw, wordt er een berekening van de windbelasting gemaakten wordt het ballastniveau bepaald . De EPDM dakbedekking ligt gewoon los en wordt geballast met daktegels, grind, terrasplanken of zelfs een heel tuindak. Opstaande kanten worden volledig verkleefd met de BossCover Spraybond  contactlijm.

De voordelen op een rijtje:

 • Zeer snelle verwerking
 • Betrouwbaar
 • Naadloos en mogelijkheid tot werken met grote membranen EPDM folie
 • Geen doorboring van de EPDM dakbedekking

De montage middels ballast is niet voor ieder dak geschikt. Zo dient de dakconstructie deze belasting wel te kunnen dragen. Ook is een beperking in de maximale hellingsgraad van het dak van toepassing, deze dient kleiner te zijn dan 10% en is een kimfixatie nodig. Indien u deze manier van aanbrengen kiest is het verstandig om contact op te nemen met een architect.

EPDM volledig verlijmd aangebracht

EPDM volledig verlijmd aangebracht

Enkelzijdig verlijmd

Het is mogelijk om de EPDM dakfolie enkelzijdig verlijmd te leggen. Hierbij wordt de Greenbond Flexible lijm éénzijdig aangebracht op de ondergrond. Eén rups lijm om de 25 á 30 cm volstaat. De verlijming gaat dan ook bijzonder snel. De EPDM-dakrubber wordt in de lijm gerold en stevig aangeveegd. Greenbond flexible lijm heeft een hogere elasticiteit als de EPDM dakbedekking en is corrigeerbaar. Eventuele plooien kunnen snel verwijderd worden. De lijm bevat bovendien bijna geen oplosmiddelen en is daardoor zeer milieu- en mensvriendelijk.  De lijm kan ook toegepast worden op vochtige ondergronden.

Nog even de voordelen:

 • Enkelzijdige verkleving
 • 600% elastisch
 • Snelle verwerking en nog enige tijd corrigeerbaar
 • Zeer hoge kleefkracht, ook mogelijk bij licht vochtige ondergrond
 • Mens en milieuvriendelijk

Deze methode is uitermate geschikt voor de wat kleinere projecten en kleine dakjes. De lijm worsten van 600 ml passen in een standaard (eventueel pneumatisch) dichtmodel kitpistool.

Volledig verlijmd

De meest voorkomende en toegepaste methode is het volledig verlijmen van de EPDM dakbedekking. Bij deze methode wordt zowel de ondergrond (ook opstaande randen) als de EPDM folie voorzien van BossCover Spraybond contactlijm. De lijm kan handmatig middels roller of kwast worden aangebracht maar ook middels lijmpistool in combinatie met een drukvat. Na het laten “drogen” van de lijm kan de folie over de ondergrond gerold worden. Door de volledige verlijming bent u verzekerd van een goede hechting en hoeft u niet bang te zijn dat de folie los komt te liggen. In combinatie met de andere EPDM producten kan elk gewenst dak door de doe-het-zelver gedaan worden.

Voordelen:

 • Snelle verwerking
 • Bruikbaar op bijna alle ondergronden
 • Zeer eenvoudig zelfstandig aan te brengen

Afhankelijk van het dak en de toepassing is het dus mogelijk een montage type te kiezen dat het beste bij de situatie past. EPDM dakbedekking aanbrengen kan dus op verschillende manieren en is dus ook zeer goed zelfstandig te doen. Mochten er toch nog vragen of twijfels zijn laat deze dan weten. Wij van EPDM Totaal geven graag advies.

Lees ook:

 • Geen gerelateerde onderwerpen
Getagd met , , ,
1 Reactie op “Plaatsen EPDM dakbedekking
 1. Bastiaan schreef:

  Wat een goede tips! Zat al een tijdje te denken om het zelf te doen, maar wist niet hoe het moest. Ik ga met jullie tips eerst even kijken welke optie ik doe. Daarna kan ik eindelijk aan de slag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

drie × 4 =