Dit maal willen wij dieper ingaan op de drie meest toegepaste manieren voor het plaatsen van EPDM dakbedekking. De onderstaande beschreven technieken zijn zeer eenvoudig door de doe-het-zelver uit te voeren
Losliggend geballast
Let op: Deze manier van montage adviseren wij van EPDMTotaal niet. Geheel verlijmen en dan belasten is ons advies
Grote losliggende membranen worden vastgehouden op het dak d.m.v. gewicht. Natuurlijk kunt u ook een klein dak geballast plaatsen.
Het snelste en eenvoudigste plaatsingsysteem voor EPDM-dakfolie is losliggend geballast. Technisch gezien is dit ook een goed systeem. Aan de hand van de regio waarin het gebouw ligt, de vorm en de hoogte van het gebouw, wordt er een berekening van de windbelasting gemaakt en wordt het ballastniveau bepaald . De EPDM dakbedekking ligt gewoon los en wordt geballast met tegels, grind, terrasplanken of zelfs een heel tuindak. Opstaande kanten worden volledig verkleefd met de contactlijm.
De voordelen op een rijtje:
- Zeer snelle verwerking
- Betrouwbaar
- Naadloos en mogelijkheid tot werken met grote membranen EPDM folie
- Geen doorboring van de EPDM dakbedekking
De montage middels ballast is niet voor ieder dak geschikt. De dakconstructie zal deze belasting wel moeten kunnen dragen. Ook is een beperking in de maximale hellingsgraad van het dak. Deze zal kleiner dan 10% moeten zijn. Ook is kimfixatie dan nodig. Indien u deze manier van aanbrengen kiest is het verstandig om contact op te nemen met een architect.
Enkelzijdig verlijmd
Het is mogelijk om de EPDM dakfolie enkelzijdig verlijmd te leggen. Hierbij wordt de lijm éénzijdig aangebracht op de ondergrond. EPDMTotaal ondersteund deze werkwijze niet meer, dit omdat het een bewerkelijke methode is en heel vaak niet het gewenste resultaat geeft dat de doe-het-zelver verwacht van zijn EPDM dak.
EPDM dakbedekking volledig verlijmd
De meest voorkomende en toegepaste methode is het volledig verlijmen van de EPDM dakbedekking. Bij deze methode wordt zowel de ondergrond (ook opstaande randen) als de EPDM folie voorzien van BossCover Spraybond contactlijm. De lijm kan handmatig middels roller of kwast worden aangebracht maar ook middels lijmpistool in combinatie met een lijm drukvat. Na het laten “drogen” van de lijm kan de folie over de ondergrond gerold worden. Door de volledige verlijming bent u verzekerd van een goede hechting en hoeft u niet bang te zijn dat de folie los komt te liggen. In combinatie met de andere EPDM producten kan elk gewenst dak door de doe-het-zelver gedaan worden.
Voordelen:
- Snelle verwerking
- Bruikbaar op bijna alle ondergronden
- Zeer eenvoudig zelfstandig aan te brengen
Afhankelijk van het dak en de toepassing is het dus mogelijk een montage type te kiezen dat het beste bij de situatie past. EPDM dakbedekking aanbrengen kan dus op verschillende manieren en is dus ook zeer goed zelfstandig te doen. Mochten er toch nog vragen of twijfels zijn laat deze dan weten. Wij van EPDM Totaal geven graag advies.