Plaatsen EPDM dakbedekking

Dit maal willen wij dieper ingaan op de drie meest toegepaste manieren voor het plaatsen van EPDM dakbedekking. De onderstaande beschreven technieken zijn zeer eenvoudig door de doe-het-zelver uit te voeren.

EPDM ballast aangebracht

EPDM ballast aangebracht

Losliggend geballast

Grote losliggende membranen worden vastgehouden op het dak d.m.v. gewicht

Het snelste en eenvoudigste plaatsingsysteem voor de BossCover EPDM-dakfolie is losliggend geballast. Technisch gezien is dit ook een zeer goed systeem. Aan de hand van de regio waarin het gebouw ligt, de vorm en de hoogte van het gebouw, wordt er een berekening van de windbelasting gemaakten wordt het ballastniveau bepaald . De EPDM dakbedekking ligt gewoon los en wordt geballast met daktegels, grind, terrasplanken of zelfs een heel tuindak. Opstaande kanten worden volledig verkleefd met de BossCover Spraybond  contactlijm.

De voordelen op een rijtje:

 • Zeer snelle verwerking
 • Betrouwbaar
 • Naadloos en mogelijkheid tot werken met grote membranen EPDM folie
 • Geen doorboring van de EPDM dakbedekking

De montage middels ballast is niet voor ieder dak geschikt. Zo dient de dakconstructie deze belasting wel te kunnen dragen. Ook is een beperking in de maximale hellingsgraad van het dak van toepassing, deze dient kleiner te zijn dan 10% en is een kimfixatie nodig. Indien u deze manier van aanbrengen kiest is het verstandig om contact op te nemen met een architect.

EPDM volledig verlijmd aangebracht

EPDM volledig verlijmd aangebracht

Enkelzijdig verlijmd

Het is mogelijk om de EPDM dakfolie enkelzijdig verlijmd te leggen. Hierbij wordt de Greenbond Flexible lijm éénzijdig aangebracht op de ondergrond. Eén rups lijm om de 25 á 30 cm volstaat. De verlijming gaat dan ook bijzonder snel. De EPDM-dakrubber wordt in de lijm gerold en stevig aangeveegd. Greenbond flexible lijm heeft een hogere elasticiteit als de EPDM dakbedekking en is corrigeerbaar. Eventuele plooien kunnen snel verwijderd worden. De lijm bevat bovendien bijna geen oplosmiddelen en is daardoor zeer milieu- en mensvriendelijk.  De lijm kan ook toegepast worden op vochtige ondergronden.

Nog even de voordelen:

 • Enkelzijdige verkleving
 • 600% elastisch
 • Snelle verwerking en nog enige tijd corrigeerbaar
 • Zeer hoge kleefkracht, ook mogelijk bij licht vochtige ondergrond
 • Mens en milieuvriendelijk

Deze methode is uitermate geschikt voor de wat kleinere projecten en kleine dakjes. De lijm worsten van 600 ml passen in een standaard (eventueel pneumatisch) dichtmodel kitpistool.

Volledig verlijmd

De meest voorkomende en toegepaste methode is het volledig verlijmen van de EPDM dakbedekking. Bij deze methode wordt zowel de ondergrond (ook opstaande randen) als de EPDM folie voorzien van BossCover Spraybond contactlijm. De lijm kan handmatig middels roller of kwast worden aangebracht maar ook middels lijmpistool in combinatie met een drukvat. Na het laten “drogen” van de lijm kan de folie over de ondergrond gerold worden. Door de volledige verlijming bent u verzekerd van een goede hechting en hoeft u niet bang te zijn dat de folie los komt te liggen. In combinatie met de andere EPDM producten kan elk gewenst dak door de doe-het-zelver gedaan worden.

Voordelen:

 • Snelle verwerking
 • Bruikbaar op bijna alle ondergronden
 • Zeer eenvoudig zelfstandig aan te brengen

Afhankelijk van het dak en de toepassing is het dus mogelijk een montage type te kiezen dat het beste bij de situatie past. EPDM dakbedekking aanbrengen kan dus op verschillende manieren en is dus ook zeer goed zelfstandig te doen. Mochten er toch nog vragen of twijfels zijn laat deze dan weten. Wij van EPDM Totaal geven graag advies.

Lees ook:

Getagd met , , ,
36 reacties op “Plaatsen EPDM dakbedekking
 1. vd hout schreef:

  hallo, ik heb een schuurdak van 250-650 cm 10% aflopend, underlaement beplatende ondergrond, is epdm hiervoor geschikt en uit een stuk te krijgen en te leggen zonder problemen ivm werking van houten balklaag en beplating.

  mvg p vd hout.

  • epdmtotaal schreef:

   Hi,
   EPDM is hiervoor uitermate geschikt, deze is namelijk 400% elastisch. De folie is uit één stuk te verkrijgen.

 2. Lenssen schreef:

  Hallo,

  Ik heb vernomen dat ivm. een verschil in werking van de EPDM rubber tov. de ondergrond (hout of PIR) er heel snel plooien in het dak ontstaan. Voor onze nieuwe aanbouw (platdak) willen wij de EPDM rechtstreeks op de PIR platen verlijmen. Hoe wordt het plooien voorkomen en welke lijm dient gebruikt te worden?

  • epdmtotaal schreef:

   Hi,

   Als eerste let op dat de PIR platen geschikt zijn voor het verlijmen van EPDM. Indien de instructie gevolgd wordt zoals deze op onze site in de filmpjes wordt aangegeven zal de EPDM zonder plooien koen te liggen. De EPDM NOOIT optillen en dan neerleggen. Door de contact lijm zit de EPDM dan namelijk direct vast aan de ondergrond en zo onstaan plooien. Altijd de EPDM “rollen/schuiven” over de verlijmde ondergrond.

 3. peter schreef:

  Is er ook EPDM voor schuine daken (meer dan 10%) waar nu dakbitume op licht? Met vriendelijke groet, Peter

  • epdmtotaal schreef:

   Peter,
   EPDM-folie kan ook op daken verwerkt worden waarbij de helling meer is dan 10%. Wel dient de EPDM dan verlijmd te worden op het dak.

 4. Henk schreef:

  Goededag bestaan er ook andere kleuren dan antreciet en zijn deze duurder?

  • epdmtotaal schreef:

   Henk,

   Bedankt voor de vraag. Wij hebben enkel de grijs/zwarte in het assortiment. Mogelijk zijn er ook andere kleuren verkrijgbaar of het dan om een gelijkwaardig product gaat weten wij niet. Wij hebben totaal geen informatie over andere kleuren EPDM

 5. Rogier schreef:

  Ik heb onlangs een laag epdm folie op een overkapping laten aanbrengen en deze in gelegd dmv gehele verlijming. Nu is deze deels bij zeer stevige wind wat omhoog aan het komen en is de oorzaak de zuigwind tussen de dakplanken van onderaf aan. Kan dit kwaad en is er een oorzaak en/of oplossing voor? Ik heb geen split of tegels geplaatst en is dit hierbij verstandig om te doen? Met groet, Rogier

  • epdmtotaal schreef:

   Rogier,

   Goed om te horen dat je EPDM hebt gebruik als dakbedekking. Het lijkt erop dat niet overal voldoende lijm is gebruikt waar dit door heeft kunnen ontstaan.
   Kan het kwaad, dat is een gewetens vraag. Ja en Nee, zolang de “blaas” niet groter wordt is het oke. Maar zodra je ziet dat er steeds meer loskomt is het niet goed.
   Advies om het laatste te voorkomen is mogelijk inderdaad verstandig om toch enkele tegels te plaatsen.

   Hopelijk is hiermee je vraag een beetje beantwoord.

 6. Rob schreef:

  Een volledig geplakt dak komt bij een rand los , ca 4m2
  Hoe kan ik dit het beste repareren??

  • epdmtotaal schreef:

   Rob,

   Bedankt voor de reactie.
   Dit is een beetje afhankelijk van de lijm, die gebruikt is.
   Wij adviseren de contactlijm, hierbij wordt zowel de EPDM als de ondergrond voorzien van lijm. Hierbij zou de EPDM niet los moeten kunnen komen, zolang deze niet “vochtig” wordt.
   Daarom altijd de dakrand altijd voorzien van een daktrim od eventueel indien dat niet mogelijk is de naad afkitten.

   In deze het advies, de losse randen opnieuw voorzien van nieuwe contactlijm (zorgen dat er geen vocht tussen de EPDM en ondergrond zit), daktrim plaatsen en vast maken met EPDM-Kit en daktrim schroeven.
   Dan zou het geheel weer gerepareerd moeten zijn.

   Mochten er nog vragen zijn dan kun je ons altijd benaderen via ons mail-adres

 7. Rob schreef:

  Wil Epdm leggen op een bestaand gebitumeerd plat dak
  Is er een instructievideo ?
  Afmetingen 6 x 6,5 mrt
  Graag advies dikte 1,14 of 1,5 ( wat mij sterker lijkt) nadien wil ik hierop zonnepanelen plaatsen

  • epdmtotaal schreef:

   Rob,

   Bedankt voor de vraag.
   Dat kan, je dient het dak bitumen dan schoon te maken (vegen en stenen er af, indien leislag aanwezig). Hierna kun je de EPDM plaatsen zoals op een nieuw dak.
   Hoe je EPDM kunt leggen is te lezen en te bekijken op https://www.epdmtotaal.nl/instructies-epdm-plaatsen. Afemtingen spelen geen rol. Wij kunnen tot een breedte 15 m breed uit één stuk leveren.

   Ons advies ivm dikte, ivm de zonnepanelen zouden wij in dit geval de 1.52 mm aanraden. Anders was de 1.14 mm voldoende geweest. Beide stukken EPDM hebben de zelfde eigenschappen het gaat hier enkel en alleen om de dikte.

   Movhten er n og meer vragen zijn dan kun je ons altijd mailen via ons mail adres.

 8. Mariska schreef:

  Hallo moet je edpm helemaal verlijmen of is dat niet nodig

 9. Wil schreef:

  Ik heb EPDM folie + bijbehorende lijm bij EPDM totaal aangeschaft.
  Ik wil de folie lijmen met de BossCover Spraybond contactlijm op het dak van mijn schuur. Dat dak is gemaakt van geimpregneerde rabat tuinplanken met mes en groef en is dus niet volledig vlak: er zit tussen de planken onderling (om de 13 cm) een ongeveer 2 cm brede groef welke wat verzonken ligt. Ik verwacht dus dat de EPDM folie ter plekke van die groeven niet vast zal gaan zitten aan het hout (omdat de folie bij het uitrollen er als het ware overheen wordt “gespannen”). Kan dat kwaad?
  Met vriendelijke groet, Wil

  • epdmtotaal schreef:

   Wil,
   Bedankt voor de vraag. Het klopt dat de EPDM daar waarschijnlijk niet vast zal gaan zitten. De EPDM zal wel de ondergrond volgen maar denk door de “kleine” afstand niet volledig. Je kunt eventueel de EPDM naad-voornaad er in drukken. Maar dit is niet nodig. De EPDM zit voor het grootste deel verlijmd en dat is ok.

 10. Guy schreef:

  Kan men epdm aanbrengen bij temperaturen rond de 30°?
  Zo neen, waarom niet?
  (dakbedekking tuinhuis ongeveer 13m2

  • epdmtotaal schreef:

   Guy,
   De lijm droogt zo hard bij de genoemde temp dat de “lijm-kracht” niet optimaal zal zijn. Een lagere temp. is beter.

 11. John schreef:

  Hallo,

  Ik wil mijn nu betumen dak op beton voorzien van tegels op stelpootjes vervangen.

  Een van de reden is natuurlijk de ouderdom maar verder zijn in de jaren ook de stelpoten in het bitumen “verdwenen”.

  Nu mijn vraag, probleem. Ik wil tevens het dak verhogen met Pir platen, aluminiumfolie aan 2 zijden. Om het dak nu toch beloopbaar te maken. Wil ik de stelpoten met tegels weer terugleggen. Deze stelpoten zijn diam. 150mm tegels 40/40cm. Nu wil ik zeker geen doorzakking krijgen zowel in de Pir en in de epdm. Kan ik ongestraft op de alulaag op de Pir nog underlayment leggen? Rot dit niet weg?

  Alvast bedankt

  • epdmtotaal schreef:

   John,

   Ons advies in deze is gebruik FS Isogard Coverboard ipv underlayment. Deze kan dan evt met Soudal isolatielijm op de PIR-Alu platen verlijmen.

 12. Frank schreef:

  Hallo ,bij mij is een week geleden EPDM folie geplaats .Nu komen er veel luchtbellen onder de folie van +/- 10 cm lang.
  Hoe komt dit ? Kan dit kwaad en hoe is dit te verhelpen.

  • epdmtotaal schreef:

   Frank,
   Op de plaats waar een “bel” ontstaat is de lijm dikker geplaatst en hopen de gassen zich op over een tijdje zul je zien dat de bellen kleiner worden en langzaam aan wegtrekken. Je kunt eventueel met een veger over de bellen heengaan om deze plat te krijgen en weer te laten lijmen met de ondergrond.

 13. ada schreef:

  Wij hebben een terrasoverkapping gemaakt met een licht hellend dak.
  Het dak is van douglas planken. Wij willen nu eerst dakfolie plaatsen over de planken en dan direkt singles daaroverheen leggen . Is dit mogelijk en is het dan aan te raden om de singles te lijmen of toch vast te timmeren.

  • epdmtotaal schreef:

   Ada,
   Heb je het hier over epdm-folie?
   Je kunt eventueel dampremende folie plaatsen en/of een bitumen onderlaag. De onderlaag spiker je met asfalt nagels vast waarna je de shingels ook vast zet met nagels. Shingels ga je NIET verlijmen.

 14. Burger schreef:

  Bij een plat dak leg je dan eerst de epdm en dan daarop de daktrim.
  En daarna nog een strook epdm.
  Of kan je rechtstreeks op je daktrim kitten

 15. Jack schreef:

  Moet de ondergrond (in dit geval hout) door en door droog zijn om het te kunnen verlijmen of is alleen aan de oppervlakte voldoende.

  • epdmtotaal schreef:

   Jack,
   Het is belangrijk dat de ondergrond waar je op gaat verlijmen droog is. Het hout hoeft niet door en door droog te zijn. Dat zal het vanzelf tzt worden doordat het niet meer nat zal regenen.

 16. gerrie jacobs schreef:

  Beste, wij hebben een overkapping laten plaatsen en deze is op het dakbeschot direct bedekt met epdm.
  Nu dat het vriest hangen er aan de onderkant van ons dakbeschot allemaal druppels.
  Volgens ons is het dak niet lek omdat het met regen droog blijft.
  Kan dit condensatie zijn? En kan dit kwaad.
  Wij zijn bang dat ons dakbeschot hierdoor gaat verrotten.

  Alvast bedankt voor u reactie

 17. Corine schreef:

  Hallo,
  We hebben op ons schuurdak een bitumen dak. Moet deze eerst verwijderd worden of kunnen we de epdm folie direct erop leggen? Zo ja, hoe moet het verlijmd worden, enkel of dubbel?

 18. Rolf schreef:

  Ik ga een kippenhok maken en wil daar EPDM op doen. Nu wou ik dat op OSB platen verlijmen, is dat ook mogelijk?

  • epdmtotaal schreef:

   Rolf,
   Ja, dat is mogelijk gebruik de contactlijm die wij aanbieden op de website. Je EPDM komt dan strak te liggen.

 19. Martin Lannoo schreef:

  hallo,mag ik epdm rechtstreeks aanbrengen op roofing
  indien ja moet dit dan volledig gekleefd worden?
  dank en groeten

  • epdmtotaal schreef:

   Martin,
   Ja, dat mag.
   Ons advies is om geheel te verlijmen, maar indien je kiezel of dergelijke gebruikt ter verzwaring, zou je kunnen volstaan met enkel de randen (circa 50cm) te verlijmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*